Emla creme - Header

Lidocaine en Prilocaine

Lidocaine-prilocaineDe werkende bestandsdelen in Emla crème zijn Lidocaïne en Prilocaïne. Lees meer over de werking van deze ingrediënten.

 

 

 

Verdovende ingrediënten

Lidocaïne en Prilocaïne zijn verdovende stoffen die bij lokale toepassing zorgen dat u pijn of jeuk op die plaats niet meer kunt voelen. De oorzaak voor de pijn of jeuk wordt door het gebruik van deze stoffen niet aangepakt. De klachten komen enkele uren na het gebruik van deze medicijnen weer terug, tenzij de oorzaak is weggenomen of het lichaam zichzelf in tussentijd voldoende heeft kunnen herstellen.

Combinatie Lidocaïne en Prilocaïne

Het unieke aan Emla crème is dat de combinatie van beide verdovende middelen elkaar vloeibaar houden op kamertemperatuur. Het smeltpunt van deze stoffen afzonderlijk ligt hoger, waardoor de stoffen zouden kristalliseren op kamertemperatuur. Emla dankt de naam aan de Engelse beschrijving van deze combinatie: Eutectic Mixture of Local Anesthetics (Een Eutecticum is een wetenschappelijke benaming voor een mengsel van meerdere stoffen die samen een lager smeltpunt hebben).

Hoe werken deze stoffen?

Lidocaïne en Prilocaïne hebben in praktijk ongeveer dezelfde werking. Ze blokkeren de signalen van de zenuwen op de plaats waar het wordt aangebracht. Daardoor krijgen de hersenen niet meer het signaal dat u pijn heeft op deze plaats. Bij het gebruik van Emla crème voelt u nog wel wanneer er op de huid wordt gerukt. Lidocaïne en Prilocaïne worden uiteindelijk via de lever weer uit het lichaam gefilterd.